Hajátültetés - Napjainkban

2013. február 10.

A plasztikai sebészet az elmúlt évek alatt rengeteget fejlődött. Olyan embereknek adta vissza a reményt és önbecsülést, akik esetleg már lélekben feladták, és kezdtek beletörődni sorsukba.

Egy szerencsétlen baleset, születési rendellenesség, vagy éppen a genetika ellen korábban nem tudtak védekezni. Számos TV műsor bizonyítja folyamatosan, hogy a természet adta korlátokat egy bizonyos fokig át lehet lépni. Ma már kijelenthetjük, hogy a plasztikai sebészet művészi fokra csiszolta önmagát, és valószínűleg ez a folyamat csak javulni, tökéletesedni fog az idő múlásával. A különböző hajhullás elleni szerek nem mindenkinek használnak, és természetesen csak átmeneti megoldásokról van szó. Miután az adott termék alkalmazása megszűnik, az eredmény, és a haj addigi védelme is tovaszáll. Maradandó, tartós eredményt jelenleg csak a hajátültetés képes biztosítani. Számos kérdés, mítosz, téves információ kering ezzel a témával kapcsolatban, így itt az idő, hogy mindenki előtt nyitott könyv legyen a hajátültetés picit ijesztő és egyben gyönyörű világa.

Pillanatnyi vagy végleges megoldás?

A hajátültetés egy alapvető törvényszerűségre épül. Megfigyelhető, hogy általában minden kopasz férfi esetében a tarkó, és a fej két oldalán található hajszálak megmaradnak. Ennek az az oka, hogy ezeken a területeken a hajszálak kevésbé érzékenyek a DHT romboló hatásaira. A beavatkozás során, ezekről a részekről történik a hajszálak átültetése a kopasz területekre. Természetesen, a hormonális hatásokkal szembeni ellenállásukat az új helyen is megőrzik, így nem kell aggódni amiatt, hogy különböző szerek alkalmazása nélkül esetleg később kihullanak.

Kinek ajánlható a hajátültetés?

A hajátültetésnél legtöbben a kopaszodó férfiakra asszociálnak, pedig a nők esetében is alternatívát nyújthat, bizonyos esetekben. Legelőször mindig tisztázni kell a hajhullás/kopaszodás pontos okát, mert csak így lehet eldönteni, hogy a hajátültetés eredményes lehet e az adott helyzetben. Különböző betegségek, égési sérülések, balesetek során bekövetkezett maradandó hajhiányos területek pótlására is megoldást jelenthet ez az eljárás.

Mennyire számít az életkor?

Egy örök dilemma. Hány éves kortól érdemes plasztikai sebészhez vagy magánklinikához fordulni, dúsabb haj reményében? A kopaszodás kezdete, intenzitása, és a végső állapot egyénfüggő. A döntést mindenkinek magának kell meghozni, és ehhez nagy szükség van arra, hogy ne a hirtelen lendület, álomkép, vagy elkeseredettség vezéreljen, hanem a józan ész. Nem ritkaság olyan példával találkozni, akik már 20 évesen túl vannak az első hajátültetésen. Mit ért el vele? Pillanatnyi sikerélményt? Egy kicsi boldogságot? De meddig? A legnagyobb hiba, amit el lehet követni ezen a területen az, ha valaki korán nyit ebbe az irányba. Ha valaki nagyon fiatalon úgy érzi, hogy rohamosan romlik hajának állapota, akkor biztos, hogy nem a hajátültetés az első lehetőség amit ki kell próbálni. Miért? Azért, mert hiába a sok beültetett hajszál, ha a kopaszodás folyamata még csak most kezd beindulni. A beavatkozás után 1-2 évvel, már jó esély lesz arra, hogy az eredeti hajvonal tovább húzódik hátra, és így szép lassan érzékelhető lesz, hogy a megmaradt hajállomány műtéti beavatkozás eredménye. Így mi marad végső megoldásnak? Egy újabb műtét. Az átültethető donorhajszálak száma véges, így ha valaki egyből a maximumra tör, később súlyos árat fizethet érte.

Hajhullásstop

A legtöbben azt mondják, most vagyok fiatal, most akarok élni, vagy megtalálni életem párját. Így, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az esélyeik ne csorbuljanak. Ha őszintén belegondolunk, akkor teljesen logikus, és érthető ez a fajta álláspont. Egy valamit viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni. Egy ilyen beavatkozás kihatással lehet egész életünkre, vagy így, vagy úgy. Tehát azt javasoljuk, hogy lehetőleg 22-24 éves kor alatt, vagy gyors ütemű kopaszodás esetén, ne rohanjon senki egyből egy hajátültetésre specializálódott hajklinikához, hacsak pénztárcánk nem kecsegtet végtelen lehetőséggel és donor területünkben is van bőven ráció.

Számos más alternatíva létezik, célszerű ezeket mind megismerni, mielőtt meghoznánk a végső döntést. A kor esetében nem igazán lehet aranyigazságot mondani, hiszen van olyan, aki már fiatalon hajhullástól szenved, mégis nagyon lassú a folyamat, míg más 30 évesen szembesül a kopaszodás tényével, és 5 év múlva, szinte csak oldalt és hátul marad haja. Tehát ami igazán fontos, hogy hány éve tart a hajhullás, és mennyit romlott az állapot ez idő alatt. Ezek fontos információk lehetnek egy szakorvossal való konzultáció esetén, mint ahogy az is, hogy milyen genetikai háttérrel rendelkezünk. Aki felvállalja a hajátültetést, annak tudnia kell, hogy valószínűleg ez csak az első beavatkozás lesz, de nem feltétlenül az utolsó.

Fájdalmas a beavatkozás?

Ahogy mondani szokták, a szépségért szenvedni kell. A hivatalos álláspont jelenleg az, hogy a műtét előtti érzéstelenítő injekciók járnak egy kis kellemetlenséggel (szűnyog csípés szerű érzéssel), de ez után már nem kell fájdalomtól tartani a műtét ideje alatt. Türelemre viszont szükség lesz, mivel egy átlagos hajátültetési műtét 4-8 órát vesz igénybe. A beültetett hajszálszámtől függően pedig akár két egymást követő napig is eltarthat a hajátültetési procedura. Ez persze attól függ, milyen méretű beavatkozásra kerül sor.

Milyen eredményre számíthatok?

Hajhullásstop.huA hajátültetésnek is vannak korlátai. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy az eredeti állapotot kell visszaállítani és fenntartani. Számos tényezőt kell itt figyelembe venni. Átlagosan 150-200 hajszál/cm2 a fejbőr hajsűrűsége. Természetesen kisebb nagyobb kilengések vannak mindkét irányban, ami az egyik félnél tágítja a lehetőségeket, míg a másik embernél szűkösebb megoldást biztosít a jövőre nézve. Az 1 cm2-re jutó hajsűrűség megállapítására densitometert, vagy más speciális eszközt alkalmaznak. Az is fontos szempont, hogy a haj milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Hiszen aki vastag hajszálakat tudhat magáénak, ott az eredmény is jóval impozánsabb lesz, mint vékonyszálú haj esetében. Nem szabad kizárólag páciensek fotóira építeni az elvárásainkat, mert a neten található képek egy része csalóka, rossz minőségű, és valószínűleg más hajszerkezettel és hajszínnel, bőrszínnel rendelkeznek, ami szintén fontos tényező a végső megjelenés szempontjából. Tehát bármilyen fotót is mutatnak akár fényképen, akár interneten, inkább csak egyfajta támpontként tekintsünk rájuk. A fórumokon, önálló blogokon rengeteg páciens beavatkozása megtekinthető, elolvasható ezeket érdemes átnézni. A donor terület véges, (egyelőre) tehát nem lehet ész nélkül újabb és újabb beavatkozásokat csináltatni, hiszen a hajnak stabil egységet kell mutatni, a donor területen is. Ugyanakkor gondolni kell az adó helyen visszamaradó miniautűr hegekre, hogy több beavatkozás esetén mennyire válnak majd láthatóvá.

Ami a hajsűrűséget illeti, több beavatkozással, nagyon szép eredményeket lehet elérni, ez azt jelenti, hogy 100-150 hajszál/cm2 elérése is megvalósítható. Ezt nem mindenki engedheti meg magának egyelőre, hiszen egy nagy kiterjedésű kopasz terület esetén, csak úgy oldható meg a teljes rész egységes lefedése, ha a hajsűrűség kisebb. Egy beavatkozás alatt is lehetséges sűrű hajállományt elérni, viszont egy picit lazább elosztással, talán nagyobb a hajszálak megmaradási aránya.

A tömör választ úgy is megfogalmazhatnánk a korábban feltett kérdésre, hogy bámulatos eredményeket lehet elérni hajátültetéssel, amelynek csak a genetikai adottságok, a pénz, és a szakorvos hozzáértése szabhat határt.

Hosszútávú terv készítése

Remélhetőleg ezt a részt meg sem kell említeni, annyira egyértelmű, mégis felhívjuk rá a figyelmet. Akinél nagyjából már lezajlott a hajhullás, és kialakult a végleges állapot, ott viszonylag könnyű megtervezni a jövőt és a műtétet, vagy műtéteket. Azokban az esetekben, ahol a kopaszodás kezdeti állapotban van, vagy még javában zajlik, ott nagyon fontos, hogy a szakrovossal egy olyan koncepciót alakítsunk ki, hogy a későbbi kopaszodási folyamatot/műtéteket figyelembe véve, mindig természetes megjelenést tudjon biztosítani a beavatkozás. Az elmúlt években már mindenki erősen a hajklónozásra fókuszál, ami megoldaná végleg a limitált hajmennyiség problémáját. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy kb. 5 éve ígérgetnek, reménykeltő képek bukkannak fel a semmiből, majd pedig tűnnek el a homályban. Tehát egyelőre ne a klónozásra alapozva hozzuk meg a döntésünket.

Hogyan válasszunk szakorvost?

A plasztikai sebész, szakorvos kiválasztásánál a legfontosabb, hogy rendelkezzen a szükséges engedélyekkel, szakképesítésekkel, de természetesen ez még nem garancia a tökéletes munkára, viszont alapfeltételnek számítanak. Külföldön néha könnyebb helyzetben vannak a páciensek, hiszen az internetes fórumokon futótűzként terjednek a szép beavatkozások, különböző vélemények, és azoknak a hajátültetési specialistáknak a nevei, akik minőséget adnak ki a kezeik közül. Talán ezért sem meglepő, hogy néhányan nemzetiségtől vagy országhatártól függetlenül választanak plasztikai sebészt. Egy esetleges személyes találkozás hajátültetésen átesett pácienssel, nagyon sokat segíthet, erre néhány hazai magánklinika már lehetőséget ad. A különböző hajátültetési blogok is megkönnyítik a megfelelő orvos és klinika kiválasztását. A hajátültetés esetében ismerni kell azt is, hogy milyen technikát alkalmaz az adott klinika és hogy egyáltalán létezik-e maga az eljárás, nem pedig csak egy olcsó marketing fogásról van szó. Hogy ez miért fontos? Később kiderül.

Lehetnek a műtétnek mellékhatásai?

A mellékhatások előfordulását több tényező is meghatározhatja. Az orvos szakértelme, a páciens szervezete, az alkalmazott technika, és a beavatkozás nagysága. Leggyakrabban az érzéstelenítők miatt duzzanat alakulhat ki, amely a szem környékéig is lehúzódhat. Ezek általában pár nap alatt elmúlnak, és kisebb műtét esetén persze kevésbé érvényesülnek. A beültetett részen a gyulladásos folyamatok gyorsan enyhülnek, viszont egy enyhe bőrpír pár hétig is megmaradhat. A műtét okozta trauma következtében a beavatkozás helyén, néha átmeneti hajhullás (shock loss) alakulhat ki. Ugyanúgy, mint a beültetett hajszálak, ezek is rendszerint pár hónap múlva visszanőnek. Műtét utáni kisebb fájdalom, bőr érzékenység 1-2 napig lehetséges, a donor terület bizonyos fokú érzéketlensége viszont, némely esetben pár hónapig is megmaradhat. (Ez inkább a kevésbé alkalmazott Strip technika esetében fordulhat elő)

Hajátültetési eljárások

Ha megszületett a döntés, és úgy érzed ez az az út, amin végig kell menned, akkor hátravan még egy nagyon fontos kérdés. Melyik technikát érdemes választani hajátültetés esetén? Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a hajátültetésnek csak egy megoldása, és egy útja van. Itt az idő, hogy mindenki tisztában legyen a lehetőségeivel. Vizsgáljuk meg alaposan, a ma használatos technikákat.

A lényeges különbség az eljárások között, a donor területen található hajszálak begyűjtésében mutatkozik meg. Ki kell emelni, hogy mindkét esetben follikuláris egységekkel történik a hajátültetés. Egy ilyen egység általában 1-3 hajszálból áll, amelyeket graftoknak neveznek. A donor hajszálak kiemelése alapján, három technika különíthető el:

  • Strip excision
  • F.U.E.
  • SafeSystem (FUE2)

Hosszú, keskeny hajas fejbőr kimetszése - Strip excision

A follikuláris egységekkel történő hajátültetés strip technikával karöltve, kb. az 1990-es évek közepétől indult hódító útjára, és néhány klinika, plasztikai sebész ma is ezt használja és tartják a legtökéletesebb megoldásnak a hajátültetés területén. Ez a bő 10 év arra volt elegendő, hogy mind az előnyök, mind a hátrányok kikristályosodjanak az eljárással kapcsolatban.

Az eljárás

A donor terület adó helyén a hajat kb.1-2 mm hosszúságúra lenyírják. Az érzéstelenítő injekciók után, általában egypengéjű sebészeti szikével, a kívánt graft számnak nagyjából megfelelő hajas fejbőrcsíkot távolítanak el, amely általában 1-2,5 cm vastag, a hossza pedig nagy beavatkozás esetén, akár 25-30cm is lehet. A sebszéleket összehúzzák, és varratokkal vagy kapcsokkal rögzítik, amelyet 10-14 nap után eltávolítanak. A donor részen rendszerint 1-3mm vastag fehér hegvonal marad vissza, ugyanakkor az esetek pár százalékában, 5-10mm vastagságúra is megnyúlhat. A Strip technikának ez az Achilles sarka. Egy olyan kockázati tényező, amit nem lehet előre kiszámítani. A heg megjelenésén lehet szépíteni, ez általában úgy történik, hogy később FUE technikával follikuláris egységeket ültetnek be a hosszanti heg területére. A Strip műtétek előtt fontos felmérni, hogy a páciens fejbőre mennyire rugalmas/elasztikus, hiszen ez meghatározó tényező a későbbi heg megjelenésének szempontjából.

2005-ben egy új sebzárási technika megjelenése keltette fel az emberek érdeklődését. Nyílt titok, hogy a Strip technikával járó hegvonal erőteljesen megosztja a közvéleményt. Az új eljárás a plasztikai sebészek többsége szerint, sokkal jobban elfedi a beavatkozás nyomait, és egy kis szerencsével még a vékony hegvonal sem látszik majd. Vizsgáljuk meg, mivel is nyújt többet a Trichophytic Closure, a hagyományos sebzárási módszernél.

Alap esetben, a műtét utáni heg kialakulása és megjelenése a következőképpen néz ki:
Strip hajátültetés hegvonal
A Trichophytic Closure technikánál viszont, van egy jelentős eltérés. Miután eltávolították a hajas fejbőrcsíkot a donor területről, az egyik oldal sebszéleit levágják a hajtüsző fölött, majd a másik sebszélt hozzáillesztik a levágott rész fölé, és ezután rögzítik varratokkal, ill. kapcsokkal. Ennek köszönhetően a hajtüszőből kifejlődő hajszál, keresztül nő majd a kialakult hegen, így rejtve el a beavatkozás árulkodó nyomait.

Strip hajátültetés - Trichophytic closureStrip hajátültetés - Trichophytic closure
(Forrás: www.baldingblog.com)

Nagyon szép eredmények születnek ezzel az új eljárással, ugyanakkor itt is előfordulnak olyan esetek, amikor a heg megjelenése kívánnivalót hagy maga után. Az emberi szervezet és az egyéni adottságok, egy olyan kiszámíthatatlan tényezőt képviselnek, amelynek következtében nem lehet 100%-osan garantálni a tökéletes eredményt.

Az eltávolított hajas fejbőrcsíkot, stereo-mikroszkóp segítségével, follikuláris egységekre boncolják fel. A Strip eljárás megköveteli a mikroszkóp használatát, hiszen nagy precizitás szükséges ahhoz, hogy a follikuláris egységek ne sérüljenek. A köztes időszakban, egy speciális oldatban helyezik el a graftokat.
Végül, a befogadó területen pici bemetszéseket készítenek, és ezekbe helyezik el a már előkészített follikuláris egységeket. A bemetszésnél különböző eszközöket ill. metszési irányt alkalmazhatnak a plasztikai sebészek. Volt egy időszak, amikor a befogadó helyeket lézerrel alakították ki. Később viszont a legtöbb helyen megszűnt ennek alkalmazása, mivel pici égési sérüléseket generált, ami hátrányosan befolyásolta a hajátültetés eredményességét. Az elülső hajvonal kialakítása különösen fontos, hiszen ez a legszembetűnőbb, így itt csak 1-2 hajszálból álló egységeket ültetnek be. A mögöttes területre már vegyesen lehet alkalmazni, az 1-3, ritkán 4 hajszálból is álló graftokat. Nagy precizitást követel ez a munkafolyamat, hiszen a növekedési iránynak megfelelő szögben kell elhelyezni a hajszálakat.

A Strip eljárás elég agresszív beavatkozás, korábban azonban szinte egyeduralkodónak számított. A külföldi fórumokon leggyakrabban a kedvező ár, és a nagyobb beavatkozás lehetősége szerepel elsőként az érvek között. Az új sebzárási technikával olyan videók, képek kerülnek napvilágra, ahol ember legyen a talpán, aki megtalálja a beavatkozás helyét a donor területen, viszonylag rövid haj mellett. Ugyanakkor, óvatosságra intünk mindenkit, hiszen egy tökéletes, szinte észrevehetetlen heg bemutatása, még nem jelenti azt, hogy a következő páciens is hasonló eredményt tud majd felmutatni.

Follikuláris egység kiemelése (Follicular Unit Extraction - F.U.E)

Az ezredforduló környékén egy új eljárásról kezdtek beszélni a külföldi fórumokon. Sokan nem tudták, és nem is akarták elfogadni, hogy a Strip technika jelenti/jelentheti az arany középutat a hajátültetés területén. Ebben az időszakban vált ismerté az ausztráliai Dr. Ray Woods neve, aki szinte berobbant a köztudatba. Egy teljesen más lehetőséget kínált a donor hajszálak eltávolítására, amely már nem viselte magán az addigi/jelenlegi technika nyers jegyeit. A lényeges eltérés ott volt, hogy follikuláris egységenként távolította el a hajszálakat a donor területről. Nem kellett szike, nem kellett nagyméretű hajas fejbőrcsíkot eltávolítani, nem volt varrat, drasztikusan lecsökkent annak esélye, hogy idegek, vagy erek sérüljenek a graftok kiemelése folyamán. Egy finomabb, elegánsabb műtéti eljárás lehetősége kezdett körvonalazódni, amely jóval kisebb traumát jelentett a szervezetnek, mint amit vetélytársa okozhatott. Sajnos a műtéti eljárás pontos részleteit sokáig homály fedte. Dr. Ray Woods úttörője volt a FUE technikának, amelyet már a 90-es években kifejlesztett. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem osztotta meg ezt az értékes információt a többi hajátültetést végző plasztikai sebésszel?

Hajhullásstop.hu - FUEA válasz 2002-ben már elveszítette jelentőségét. Dr. William R. Rassman, és Dr. Robert M. Bernstein, nyilvánosságra hozta az általuk kifejlesztett FUE technikát FOX eljárás elnevezéssel, és itt már részletes leírást közöltek az új módszerről. Ezután felgyorsultak az események, és sorra jelentek meg újabb és újabb FUE plasztikai sebészek, magánklinikák. A FUE technika gyorsan fejlődött, és erre szüksége is volt, hogy méltó ellenfele legyen a Strip technikának. Mindkét eljárásnak megvannak a maga támogatói, mind a páciensek, mind a plasztikai sebészek körében. Jelenleg ez a harc nem túl kiegyenlített, hiszen a strip technikát már csak nagyon kevés helyen alkalmazzák. A FUE technika már-már kiforrta önmagát, de még nem lehet 100%-osan tudni milyen lehetőségeket rejt, és mi a végső határ, ennél az eljárásnál. A FUE technikát sokan úgy harangozták be, hogy hegmentes eljárás, és a donor területen nem lehet észrevenni a beavatkozás nyomait, még 1-2mm-es haj esetében sem. Ezzel olyan óriási igényeket, elvárásokat generáltak az emberekben, aminek szinte lehetetlen megfelelni. Évek teltek el, és szép lassan kezdtek megjelenni az első fotók a donor területről. Vizsgáljuk meg egy kicsit alaposabban a legelterjettebb trónkövetelőt.

Az eljárás

A donor terület injekciós érzéstelenítése után, a FU eltávolítása általában 0.75-1 mm átmérőjű eszköz segítségével történik. Ez az eszköz a follikuláris egység körül, kör alakban bemetszést végez a környező szövetben, majd ezután kiemelik, a már elmozdíthatóvá vált graftot.

Egy picit térjünk ki a bemetszést végző eszközre. A kezdeti időszakban kb. 1-1,1 mm volt a lyukasztó eszköz átmérője. (Punch size) A megfelelő átmérő kiválasztását meghatározta, hogy az átültetésre szánt follikuláris egység hány hajszálból állt. Az átmérő mérete egyre csökkent az idők folyamán. Jelenleg vannak olyan klinikák, ahol akár 0,6 mm átmérőjű eszközt is alkalmaznak. Ez egyben azt is jelenti, hogy az amúgy is gyors gyógyulási folyamat, tovább rövidül, és az esetleges hegek mérete is drasztikusan csökken. A minél kisebb átmérő alkalmazásával viszont sokan nem értenek egyet és csak speciális esetekben javasolják (pl. szemöldök helyreállítás). Úgy gondolják, hogy itt már nagy a follikuláris egységek sérülésének veszélye, amely a megmaradó hajszálak számát negatívan befolyásolhatja. Ugyanakkor, az 1mm vagy annál nagyobb méret létjogosultságát is páran már megkérdőjelezik, és nem is alkalmazzák. Tehát, jelenleg a 0,75-1 mm a legelfogadottabb.

A donor terület gyógyulási ideje - Hegek

A gyógyulási idő, a FUE egyik nagy erőssége. A donor területen visszamaradó pici lyukak 1 hét alatt szinte teljesen begyógyulnak. Ugyanúgy, mint a Strip technika esetében, a hegesedés szempontjából a FUE is támadófelületet nyújt. Az új eljárás saját maga generált egy félreértést, aminek következtében sokan úgy gondolták, hogy egy teljesen hegmentes eljárásról van szó, és borotvált fej esetén sem lehet észrevenni a beavatkozás nyomait. A Strip technika esetében senki nem borotválta le a haját hátul, hiszen mindenki tisztában volt azzal, milyen látványra számíthat. Ugyanakkor, a FUE technikánál jóval magasabbra került a mérce, és mindenki látni akarta mire képes ez az eljárás, borotvált fej esetén.

Hajátültetés - Hajhullasstop.huAz eredmény változó. Találkozhatunk olyan képekkel, ahol 1mm-es haj mellett látszik, a több száz apró fehér pont. Viszont, egyes vélemények szerint ezeken a képeken 1mm vagy annál nagyobb átmérőjű eszközzel történt a beavatkozás. Természetesen ellenpélda is volt bőven, ahol egy külső szemlélő észre sem veszi, hogy kb. 1000 graftot eltávolítottak a fej hátsó részéről.(Természetesen borotvált vagy 1mm-es haj mellett.) A fehér pontok, vagy ahogy gyakran nevezik hypopigmentáció kérdése nem egyszerű. Nem mindenkinél alakul ki. A kisebb átmérőjű eszköz használata nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az esetleges hypopigmentáció mérete jelentősen csökkenjen. A kiemelt graftok helyén nem nő ki újra a haj, tehát a donor rész így folyamatosan ritkul, a beavatkozás nagyságától, és számától függően. Ez egyben azt is jelenti, hogy újabb beavatkozások alkalmával egyre nehezebb feladat lesz a follikuláris egységek eltávolítása, hiszen elsődleges szempont az is, hogy a donor terület megjelenése természetes maradjon.
A FUE technikánál nagyon fontos, hogy a graftok kivétele úgy történjen, hogy ne ritkítson meg nagyon egyetlen területet sem. Avatatlan kezekben a Strip és a FUE technika egyaránt, nagy pusztítást végezhet, ezért nagyon fontos, a megfelelő szakember kiválasztása.

A pici hegek témájának boncolgatása borotvált vagy 1-2mm-es haj esetén, már-már a szőrszálhasogatás határát súrolja, hiszen 5 mm-es hajnál már nem lehet észrevenni a beavatkozást, aki pedig borotvált fejet szeretne, az ne végeztessen hajátültetést. Ebből is látszik, hogy az igények, elvárások az egekbe szöktek, de talán ez nem is baj, remélhetőleg ez majd további fejlődésre sarkalja a szakembereket.

Az eljárással kapcsolatban a pontosodás mellett, ott van még egy nagyon fontos kérdés. Mennyi az a hajmennyiség, amelyet úgy el lehet távolítani, hogy a donor terület megjelenése is természetes maradjon? A szakemberek egy része még most is úgy gondolja, hogy nagyobb beavatkozások esetén, túlságosan megritkul az adó helyen levő hajállomány, ezért a FUE soha nem tudja majd leváltani a Strip módszert. Itt igazán a 3000 graft fölötti beavatkozások eredményessége kérdéses, bár a komolyabb "mega" beavatkozások FUE technikával már rég elkezdődtek, tehát gyakorlatilag választ is kaptunk erre a kérdésre. Azt viszont soha ne feledjük, hogy a donor területek sűrűsége nagy szórást mutathat, tehát ami az egyik félnél meg se kottyan, az a másik esetben lehet, hogy már problémát jelent.

  Strip excision F.U.E.
A donor hajszálak begyűjtése Kb. 1-2,5cm vastag, és a beavatkozás nagyságától függő, hosszú hajas fejbőrcsíkot távolítanak el a tarkó területéről. A follikuláris egységeket egyenként távolítják el a donor területről.
Alkalmazott eszköz Egypengéjű sebészeti kés/szike

Általában 0,75-1 mm átmérőjű speciális eszköz

A megmaradó graftok aránya

90%+

90%+

A donor területen visszamaradó
heg

1-3 mm vastag fehér hegvonal marad vissza a donor területen, a beavatkozás helyén. Előfordulhat, hogy a heg, a feszülés következében nyúlik, ezáltal a vastagsága, tovább nőhet.


Trichophitic closure:
Az új eljárás kevésbé észrevehető hegvonalat képez mint elődje, de kivételekre itt is akad példa
Kb. 0,5-0,8 mm nagyságú kör alakú fehér hegek /pontok/ maradnak vissza. A fehér pontosodás nem minden esetben látszódik, a hypopigmentáció valamennyire csökkenthető.
Sport/ megerőltető fizikai munka A beavatkozás után legalább 30 napig, kerülni kell a nagyobb erőkifejtést igénylő fizikai munkát, aktív sportokat. A beavatkozást követő kb. 14-30 napig kerülni kell a nagyobb erőkifejtést igénylő fizikai munkát, aktív sportokat.
Átültetett graftok száma egy alkalom alatt Átlag: 1500-2000 graft /alkalom Átlag: 500-1000 graft/nap (2 napos műtét esetén tehát 1000-2000 graft)
A donor terület gyógyulási ideje Nagyjából 1 hónap. További beavatkozás előtt érdemes megvárni, hogy kb. 8-12 hónap elteljen. Így, a fejbőrnek van ideje regenerálódni, és a rugalmassága/elasztikussága is rendeződik. A donor terület bizonyos fokú érzéketlensége néha hónapokig is megmaradhat Általában 7-10 nap
A befogadó terület gyógyulási ideje Kb. 10-30 nap Kb. 10-30 nap
A beültetett hajszálak növekedése A beültetett hajszálak 2-8 héten belül kihullanak, majd kb. 3 hónap nyugalmi periódus után kezdenek újra növekedni. A végleges eredmény kb. 9-12 hónap múlva alakul ki. A beültetett hajszálak 2-8 héten belül kihullanak, majd kb. 3 hónap nyugalmi periódus után kezdenek újra növekedni. A végleges eredmény kb. 9-12 hónap múlva alakul ki.
Testszőrzet, szemöldök beültetés a kopasz/hiányos területre Nem lehetséges Megoldható
Hajviselet A nagyon rövid hajviselet megjelenése bizonytalan. A kialakult hegvonal vastagságától függ Kb. 5mm+

SafeSystem-FUE2 (Follicular Unit Extraction Enhanced)

A FUE-eljárás során használt körkésnek meglehetősen élesnek kell lennie, hogy a bőr felső 2 rétegén áthaladjon, tehát ezen eszközök ténylegesen penge élességűek, és szó szerint átmetszik a bőrt. A metszés átmérője habár pici, még ilyen esetben is számottevő sérülés éri a bőrereket, de természetesen jóval kisebb, mintha szikével hatolnának a bőrbe. Sajnos gyakran előfordul, hogy egy 3 hajszálas graftból egy gyakorlatlan sebész csak egy hajszálat tud kiemelni, ami nagy hiba. Természetesen tökéletes hajkivétel nincs, de az optimális eredmény eléréséhez létfontoságú, hogy a hajtüszők sérülése élettani határon belül legyenek. Ezen hibák kiküszöbölésére született meg a hajplasztikai területen egy finomítás, amit a hajátültetés egyik atyjának számitó, Dr James A. Harris ültette elsőként gyakorlatba. A Safe-System néven elterjedt módszert gyakorta FUE2-ként emlegetik a szakemberek. A módszer során kezdetben egy kisegítő eszköz segítségével teljesen ép hajtüszőt lehetett kinyerni, és a bőr erei sem sérültek. A hajkinyerés sebességének megtartása miatt később a szükségessége keltette életre egy kiforrott speciális eszköz kifejlesztését.

A SafeSystem-FUE2 egy új szabadalmaztatott eljárás, amely a FUE módszer tökéletesítése! Ezzel a technikai áttöréssel lehetőség nyílt a follikulusok precíz kivételére felesleges follikuláris károsodás, és azon hátrányok nélkül, amelyek a tradicionális FUE eljárás során elkerülhetetlenek voltak. A módszer szignifikánsan növeli a transzplantálható graftok számát, segítségével lehetséges olyan egyedülálló follikuláris egységek izolálása és kivétele, amelyek akár 6-7 hajszálat is tartalmazhatnak. Ez a korábbi módszerekkel nem, vagy csak meglehetősen ritkán volt elképzelhető!

A SafeSystem-FUE2 eljárás során használt úgynevezett SafeScribe eszköz olyannyira bevállt a gyakorlatban, hogy a hajátültetés jövőjét meghatarozható robottechnikai fejlesztésekben is felhasználták az Egyesült Államokban.

Összegzés

A hajátültetés hozzáértő kezekben egyfajta művészet. Olyan, mint egy gyönyörű festmény, amelynek igazi szépségét csak az láthatja meg igazán, aki érintett, vagy aki megalkotta. A cikkben megpróbáltuk bemutatni a hajátültetés folyamatát, és esetleges veszélyeit. Itt az idő, hogy egy kis ízelítőt adjunk abból is, mi az amit nyerhetünk ezzel az eljárással.

Hajátültetés előtt Hajátültetés után

Hajátültetés

Hajátültetés

A genetikai hajhullás elleni küzdelem talán kezd eldőlni, amelyben a legnagyobb eredmények valószínűleg a hajátültetéshez és a jövőbeli klónozáshoz fűződnek majd. A klónozás még kísérleti stádiumban van, de már néha megvillantja oroszlánkarmait. A hajátültetés viszont rengeteget fejlődött az elmúlt évek alatt. A Strip és FUE technika nagyjából elérte képességének határait, a FUE2 viszont tartogathat még kellemes meglepetéseket számunkra. Mérlegelje mindenki az olvasottakat és gondolkozzon el azon, akar e változtatni, és ha igen, mennyit kockáztatna azért, hogy elérje célját?

 

Forrás:
www.alviarmanihairtransplants.com
www.baldingblog.com
www.hsccolorado.com
www.hairlosshelp.com