Mezoterápia

2013. március 07.

A mezoterápiás eljárás megteremtője Dr. Michel Pistor volt, aki 1952-ben kezdte alkalmazni módszerét, elsősorban ízületi és mozgásszervi problémák kezelésére. A mezoterápia elmélete egyszerű és logikus.

EstheticHungary - MezoterápiaA legjobb hatás elérése érdekében közvetlenül a problémás területre kell juttatni a megfelelő hatóanyagokat injekciós tű segítségével. Így a gyógyhatású összetevők nagyobb koncentrációban kerülnek az adott célterületre. Az eljárás feltalálás óta több mint 50 év telt el. Az alkalmazási terület is bővült az idők folyamán, és ma már a mezoterápia a szépségipar egyik zászlóshajója lett.

Felhasználási területe sokrétű, mint például ránctalanítás, cellulitkezelés, arcfiatalítás, hajkezelések stb. A sok, kézzel történő injekciózást felváltotta az automata adagoló pisztoly (mezo pisztoly), amelybe a megfelelő hatóanyagot tartalmazó fecskendőt behelyezve, beállítható a tűszúrások mélysége, és a bőrbe juttatott hatóanyag mennyisége is. Jelen esetben csak a hajhullásra gyakorolt hatás a vizsgálódás tárgya. Nézzük az alapokat!

A kezelés menete

A kezelés, mint ahogy azt korábban említettük, az automata adagoló pisztoly segítségével történik. A hatóanyagokat kb. 1-2 mm mélyen juttatják be a hajtüszőkhöz. Az injekciózási művelet picit kellemetlen, de ez természetesen függ a páciens fájdalomtűrő képességétől is. Egy kúra általában 5-10 alkalomból áll, hetente-kéthetente 1 kezeléssel, amit nagyban befolyásol, hogy genetikai vagy egyéb okok húzódnak-e meg a hajhullás hátterében. A fenntartó kezelések meghatározása szintén az előbbiek függvénye, de általában havi 1 alkalom az ajánlott időtartam. Egy kezelés általában 15-25 000 forint körül várható, de a kezelt terület nagyságától függően természetesen magasabb árakkal is találkozhatunk.

Hatóanyagok

A legfontosabb kérdés mindig úgy hangzik, hogy milyen hatóanyagokat tartalmaz az adott készítmény. A hajkezelések során általában egy vitaminokat (ásványi anyagokat) aminosavakat tartalmazó komplexet juttatnak a fejbőrbe. A leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok:

AMINOSAVAK VITAMINOK ÁSVÁNYI ANYAGOK
Arginin B3 Cink
Ornitin B5  
Cisztein B6  
Glutamin B8  
Glicin B9  
  B12  

Milyen esetekben lehet hatásos a kezelés?

Elsősorban betegség, stressz, különböző tápanyaghiány okozta hajhullás és hajvékonyodás esetén hatékonyak a kezelések. Javítja a hajas fejbőr tápanyag-ellátottságát, normalizálhatja a túlzott faggyútermelést, fokozza a hajas fejbőr vérkeringését, és segíthet az egészséges, vastag hajszálak kialakulásában. Az örök kérdés viszont továbbra is fennáll. Eredményes lehet-e az androgén kopaszodás kezelésében?

Mezoterápia és az androgének okozta örökletes hajhullás

Noha pozitív változást hozhatnak a mezoterápiás kezelések ebben az esetben is, úgy gondoljuk, túlzás lenne azt állítani, hogy a mezoterápia személyében mindenki megtalálja a megoldást. Ha a probléma genetikai eredetű, akkor a fent említett hatóanyagokon túl valószínűleg többre van szükség a cél elérése érdekében. Ennek következtében talán nem is okoz meglepetést, hogy a genetikai kopaszodás kezelésekor, rendszerint minoxidilt is alkalmaznak, ami egy FDA által engedélyezett hajnövesztő tulajdonsággal rendelkező hatóanyag (gyógyszer). A mezoterápia egy viszonylag új belépő a hajhullás kezelésében.

Azok, akiknek a hajhullása, illetve a haj vékonyodása nem az androgének működésének köszönhető, érdemes elgondolkodni ezen a terápiás lehetőségen. Nő és férfi androgén hajhullás esetén szintén segítséget jelenthet ez az eljárás, különösen akkor, ha minoxidilt is tartalmaz a mezoterápiás kezelés. Ugyanakkor azt javasoljuk, érdemes először megismerni minden lehetőséget és terméket, majd ezen információk ismeretében meghozni a végső döntést.


Forrás: Hajhullásstop.hu