Az arcunkra van írva az életmódunk

2013. május 23.

Mindannyiunk körül élnek bosszantóan szerencsés alkatú emberek, akik soha nem sportolnak és szinte bármit megehetnek, mégsem látszik rajtuk az egészségtelen életmód. Közelebbről megnézve azonban hamar kiderül, hogy az arcunk igenis árulkodik az életmódunkról, állítja dr. Michael Prager plasztikai sebész.

A rendszeres mozgás természetesen nagyon hasznos és fontos az egészségmegőrzés szempontjából, azonban a túlzott testedzés akár ártalmas is lehet, és ez bizony az arcunkon is könnyen meglátszik. A túlzásba vitt kardiógyakorlatok hatására például felgyorsul a szívverés, és az arcunkban lévő erek megtelnek vérrel és friss oxigénnel, amitől kipirulunk. De 15 perccel az edzés elkezdése után az izmoknak is egyre több oxigénre van szükségük, ezért a vér az arcból az izmok felé áramlik, és az arc oxigénhiányos lesz. Ez a jelenség okozza, hogy a maratoni futók és kerékpárversenyzők arca olyan beesett és gyakran lóg az arcbőrük.

A túlzásba vitt vagy rendszeres alkoholfogyasztás eredménye is nagyon könnyen meglátszik az arcunkon, jegyezte meg dr. Prager. Az alkohol hatására megemelkedik a szervezet kortizoltermelése, amitől több zsír képes lerakódni az arcunk körül, és ez a jelenség okozza az alkoholistákra jellemző puffadást is. Az alkohol 50 százaléka cukorból áll, és egy kutatás során megállapították, hogy a cukorban gazdag étrend felgyorsíthatja az arcbőr öregedéséért felelős glikoziláció folyamatát.

Az arcbőr ráncosodását elkerülhetjük, vagy legalábbis jelentősen lassíthatjuk, ha megfelelő napvédő krémet használunk, nyilatkozta Chris Griffiths, a Manchesteri Egyetem bőrgyógyász professzora. "A finom, enyhe ráncok a bőr öregedéséből származnak, de a mélyebb barázdák a nap káros sugaraitól alakulnak ki" - tette hozzá dr. Aamer Khan dermatológus. A nyaki részen megjelenő szürkés-barnás foltok a legtöbb esetben a 2-es típusú diabétesz figyelmeztető jelei, vagyis legtöbbször arra utal, hogy túl sok cukrot és szénhidrátot eszünk. "Ezek a foltok először egészen aprók lehetnek, de kezelés nélkül idővel az egész nyaki részen elterjedhetnek. A foltok jelenléte arra utalhat, hogy az inzulin nem képes megfelelően működni, ezért a szervezet egyre több inzulint termel. A leghatékonyabban úgy védekezhetünk a foltok ellen, ha megszabadulunk a súlyfeleslegtől" - közölte dr. David Price, a swansea-i Morriston Kórház diabéteszszakértője. Szintén az egészségtelen életmódra utalhatnak a száj szegletében megjelenő repedések, amit elsősorban a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert B-vitamin hiánya okoz, de a C-vitamin hiánya is fájó, kicserepesedett ajkakat okozhat, vallja dr. Tabi Leslie bőrgyógyász.

Érdekesség még, hogy a fogak állapotából is következtetni lehet az ember egészségi állapotára, mondta dr. Ben Atkins, a manchesteri Revival Fogápolási Klinika munkatársa. "A stressz miatt sokan csikorgatják éjszaka a fogukat, és láttam néhány olyan extrém esetet is, amikor a páciens a fogmagasságának akár 50-80 százalékát elveszítette a fogcsikorgatás miatt, ettől pedig teljesen megváltozott az egész arc karakterisztikája " - tette hozzá dr. Atkins. De nemcsak a fogak, hanem a szemek és a szem körüli bőr állapota is árulkodó lehet a páciens egészségi állapotára nézve, jegyezte meg Shamina Asif, a brit Szemészeti Szakmai Kollégium tagja. A szemszárazság megelőzhető megfelelő mennyiségű alvásidő biztosításával, pislogással és sok folyadék ivásával. A szem körüli fekete karikák általában vashiányra utalnak, ami főként a vegetáriánusokra jellemző, mivel a hús az egyik legfontosabb vasforrás, tette hozzá Asif.


Forrás: Life.hu