Ismerjük meg dr. Vancsó Pétert közelebbről!

2017. szeptember 29.

Az EstheticHungary Klinika szolgáltatási palettáján mindennemű esztétikai problémánkra megoldást találhatunk. Ahhoz, hogy minden tökéletes legyen, nem csak egy beavatkozásra, hanem a mögötte álló szakértelemre és a biztos kezű plasztikai sebészekre is szükség van.

Most dr. Vancsó Pétert, a Klinika vezető főorvosát ismerhetjük meg kicsit közelebbről, aki kérdéseinkre válaszolva betekintést enged a saját, illetve a plasztikai sebészet életébe is.

- Hogyan lett plasztikai sebész?

„Az egyetem elvégzését követően 17 évet dolgoztam az Országos Baleseti Intézetben, mint baleseti sebész és kézsebész. A munkám során mindig kerestem a lehetőséget, hogyan tudok egy picit még tovább fejlődni, hogyan tudom a szakmai tudásomat kibővíteni. Mivel kézsebészként a finom, szövetkímélő technikát használjuk a mindennapokban - ami a plasztikai sebészetnek is az alapja -, ezért adta magát a lehetőség, hogy ebbe az irányba képezzem magam. Annál is inkább, mert a plasztikai sebészetnek a helyreállító és kézsebészeti részét, mint baleseti sebész is kiválóan tudtam alkalmazni. Ezért döntöttem úgy, hogy harmadikként a plasztikai sebészeti szakvizsgát is megszerzem.”

- Mi vonzotta ebben a hivatásban?

„Eleinte egyértelműen a helyreállító plasztikai sebészet érdekelt a legjobban. Leginkább balesetet, égést, fejlődési rendellenességet követően kialakult torzulások, funkcióvesztések korrekciója foglalkoztatott. Tanulmányaim során egyre többet tudtam meg az esztétikai sebészetről, és ez is felkeltette az érdeklődésemet. Alapvetően ez egy másfajta kihívás, de nagyon megtetszett.”

 

 

- Milyen beavatkozást végez legszívesebben és miért?

„Az esztétikai eljárásokon belül a melleken végzett beavatkozásokat szeretem a legjobban. Szakmailag ezek jelentik a legnagyobb kihívást. Az egyszerű műtéttől a legbonyolultabbig minden előfordulhat, amit az emlők esztétikai javítása érdekében végzünk. A keblek a nőiesség egyik leginkább szem előtt lévő jegyei. Éppen ezért, ha velük kapcsolatban javulást tudunk elérni, ezzel együtt pedig a páciens elégedettségét is elnyerjük, akkor hozzájárulunk ahhoz, hogy nőiességében kiteljesedjen, és ez mindenképpen egy nagyon jó kihívás. Sikerek esetén ez mindenképpen örömet okozó tényező, hogy valakinek boldogabbá tudjuk tenni az életét.”

- A pácienseinek hány százaléka hölgy?

„Plasztikai sebészt jellemzően hölgyek szoktak megkeresni. Persze azért férfiak is jönnek, akik elsősorban a fül, a szemhéj, illetve a hajvesztés miatt fordulnak hozzánk.”

- Tapasztal lényegi különbséget férfi és női páciensei belső motivációit illetően?

„Alapvetően nincs különbség. Mindkét nemnél hasonló a motiváció, miszerint javítani szeretnének az esztétikai megjelenésükön. Meggyőződésem, hogy a hölgyek elsősorban maguknak akarnak tetszeni, nem pedig a férfiaknak. Egy nőnek, aki elégedett magával, sokkal jobb lesz a magánélete olyan tekintetben, hogy könnyebben alakít ki kapcsolatokat, azon hölgyekkel szemben, akiknek a külsejükkel valamilyen problémájuk van.”

- Az orvosi véleményen túl, mennyire fér bele, hogy teret adjon személyes benyomásainak, megítélésének?

„Kiforrott esztétikai érzékem van, tudom mi az, ami tetszik és mi az, ami nem. De egy páciens-orvos relációban ez igazából teljesen mellékes. A konzultáció során rá kell hangolódnom arra, mi az, amit a páciens változtatni szeretne magán, mivel nem elégedett. Ez egy fontos része a konzultációnak, hogy kiderítsem, igazából mi az a probléma, ami őt zavarja. Mivel ez nem feltétlen centiméterekben mérhető, így komoly empátia kell hozzá, hogy az ember beleélje a páciens helyzetébe magát, és úgy próbálja meg átérezni, min szeretne változtatni. E nélkül egyértelműen nem lehet hatékonyan dolgozni plasztikai sebészként.”

- Plasztikai sebészként - az orvosi szaktudáson túl – mennyire fontos az empátia és egyfajta pszichológiai érzék gyakorlása? Utóbbi veleszületett adottság kérdése vagy igényel tanulást?

„Mindenképpen kell egy nagyfokú empátia és pszichológiai érzék is ehhez a szakmához. Kis részben veleszületett adottság, hogy az embernek legyen türelme valakit figyelmesen meghallgatni. Minden egyes interperszonális kapcsolat segít az ember kommunikációs képességének fejlődésében. De természetesen vannak bizonyos fogások, melyeket meg kell tanulni, például, hogy hogyan kell adott szituációkban kommunikálni.”

- Végezetül arra lennénk kíváncsiak, hogy mivel, és hogyan tud leginkább kikapcsolni a fizikai és mentális igénybevétel után?

„Szeretem az extrém sportokat. Engem ezek tudnak kikapcsolni. (Vancsó Péter driftes videóját itt nézheti meg) Lehet szó ejtőernyőzésről, túrázásról, futásról vagy éppen snowboardozásról. Emellett nagyon szeretek utazni, olvasni és zenét hallgatni.”

 

Nézzen szét szolgáltatásaink között és kérjen időpontot a 06 (30) 552 0940 telefonszámon, vagy küldjön egy leveletés mi visszahívjuk!