Plasztikai sebészünk egy különleges misszión

2017. december 22.

Dr. Vancsó Péter, az EstheticHungary Klinika vezető főorvosa november végén indult kéthetes útjára Bangladesbe. Az út céljáról és részleteiről még indulása előtt kérdeztük, hiszen szerettünk volna kicsit mélyebben belelátni, mi vezérelte abban, hogy csatlakozzon ehhez a túrához.

A plasztikai sebész immáron harmadik alkalommal vesz részt a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány” szerevezésében elindított misszióban. Ottani munkájukat segíti még a német "For Bangladesh Association" alapítvány, illetve az "Interplast Hungary", mely egy fiatal plasztikai sebészekkel telített, nemzetközi egyesület magyarországi ága. Az útra idén hárman indultak el, köztük dr. Pataki Gergely plasztikai sebész és dr. Csókay András ideg- és agysebész kolléga látja el a számunkra teljesen megfoghatatlan és elképzelhetetlen helyzetű pácienseket, dr. Vancsó Péter oldalán.

 

 

A karitatív munka keretein belül a neves orvosok saját költségre vittek rengeteg kötszert, varró anyagot és egyéb eszközöket, melyek utaztatására lehetőségük adódott. Ezek nagy részét - melyekre esetlegesen nem lesz szükség a beavatkozások során -, ott is hagyják, segítve ezzel is az ottani kórházat, hiszen a főorvos elmondása alapján sajnos a saját felszereltségük teljesen más színvonalú.

A jószolgálati misszió alatt plasztikai sebészként főként égési sérülteket és fejlődési rendellenességgel küzdőket látnak el. Az égési sérülések sokszor akár egy életre megbélyegezhetik és magatehetetlenné, testileg és lelkileg is korlátozottá tehetik az embert. Nem csak a testi problémát sikerül megoldani a plasztikai beavatkozásokkal, hanem az egész életminőséget javítani lehet. Az operációkon felül az ottani orvosok szakmai továbbképzésében is részt vesznek, amely szintén nagy segítséget jelent.

Dr. Vancsó Péter szerint ez a munka nagyon sokrétű és rendkívül színes skálával lehet találkozni közben a betegségeket illetően. Számára az, hogy segíteni tudnak, elmondhatatlanul jó érzés. Kérdésünkre válaszolva, miszerint van-e bármilyen félelme az úttal kapcsolatban, csak annyit felelt mosolyogva: „Semmitől sem tartok, hiszen már nem először járok itt.”

Beavatott minket abba is, hogy az ottani emberek mennyire kedvesek és segítőkészek, attól függetlenül, hogy egy teljesen más kultúrában élnek. Egy ilyen missziónak az összefogás a lényege, melyben mindenki arra törekszik, hogy minél több segítséget tudjon nyújtani, minél nagyobb fokú és számú gyógyulást maga mögött hagyni és persze éreztetni az ottani, kiszolgáltatott emberekkel, hogy gondoskodnak róluk. Mivel Bangladesben nem csak az a baj, hogy túl kevés az orvosok száma, hanem az is, hogy ehhez képest – az ottani viszonyok és életmód miatt – túl sok a sérült, ezért rengetegen nem kaphatnak megfelelő ellátást.

Tavaly több, mint száz műtétet hajtottak végre a misszió keretein belül, mely nem csak lenyűgöző eredmény, hanem fantasztikus élmény is a plasztikai sebész bevallása szerint. Idén is legalább ilyen szép eredményekkel szeretne segíteni.

 

Későbbi cikkünkben arról is beszámolunk majd, hogy az idei út során miket élt át a sebész, mennyire elégedett a misszió eredményeivel és milyen személyes élményekkel gazdagodott.